top of page

Geschiedenis

Landgoed Zonneheuvel is gesticht rond 1900 als het huis van de directeur van het nabijgelegen sanatorium Erica. Het op een heuvel gelegen imposante gebouw werd gerealiseerd in Jugendstil/chaletstijl. Om de landgoedsfeer te benadrukken werd het omliggende perceel als Engelse landschapstuin ingericht. Bossen werden aangepland, open plekken werden ingericht en paden werden aangelegd.

 

Deze gebogen paden, maar ook de vele zichtlijnen en doorkijkjes zijn kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl. Nadat de bewoner, de directeur van sanatorium Erica, vertok huurde de KLM het landgoed om KLM-medewerkers goedkoop een vakantie aan te bieden. Het personeel kon op het landgoed tot rust komen.

 

WX2793.jpg

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

In de jaren ‘60 sloeg het noodlot toe. In villa Zonneheuvel woedde een grote brand nadat de tuinman de kachel vergat te doven. Zonneheuvel brandde tot de grond toe af en is nooit meer herbouwd. De tuininrichting met open plekken, bossen en hoogteverschillen is grotendeels in oorspronkelijke staat gebleven. De plek waar het oorspronkelijke hoofdgebouw stond, is duidelijk herkenbaar als open plek bovenop de heuvel. 

 

brandzonneh-1.jpg

Op het terrein van landgoed Zonneheuvel lag achter de villa een tuinmanswoning. Deze fraai gelegen tuinmanswoning is nog altijd aanwezig en is nu in gebruik als eetgelegenheid (restaurant ”de Herberg van Nuwenspete”).

bottom of page