top of page

Inrichtingsplan

Door landschapsarchitecten bureau Zijaanzicht is een inrichtingsplan getekend voor het landgoed Zonneheuvel. Kenmerkend is de Engelse landschapsstijl met haar afwisseling tussen bos en open plekken. Dit is op het landgoed Zonneheuvel nog duidelijk merkbaar. Het bos bestaat uit verschillende boomsoorten, zowel loof- als naaldbomen, die door elkaar staan. Het bos is op vooral langs de randen van het terrein vrij dicht, zodat de open plek in het midden van het gebied verscholen ligt en als verrassend element te voorschijn komt.

 

Het plangebied wordt doorsneden door verschillende slingerende paden. Het slingerende patroon is ontleend aan de Engelse landschapsstijl. De paden zijn voorzien van grind als verharding.  De slingerende looppaden in combinatie met de afwisseling tussen bos en open plekken zorgen voor een afwisselend beeld, waar het prettig is om te wandelen.

 

Kaart Zonneheuvel_maart 2020.jpg

Het plangebied bestaat uit een terrein met veel hoogteverschillen. Het voormalige hoofdgebouw van landgoed Zonneheuvel stond bovenop een heuvel, die het hoogste punt van het gebied vormt. Omdat deze plek altijd open is gebleven en het hoogteverschil aanzienlijk is, valt dit enorm op.

Daarnaast is er een zichtlijn aanwezig over deze open ruimte richting het noorden, die dit hoogteverschil beleefbaar maakt. Het restaurant“De Herberg van Nuwenspete” en landgoed hotel Villa Vennendal liggen lager ten opzichte van de heuvel. De hoogteverschillen op de rest van het terrein zijn minder opvallend en worden vaak ook gecamoufleerd door de aanwezige beplanting.

Rondom de woningen ligt het landgoed Zonneheuvel. Dat is ’s ochtends wakker worden met het zingen van de eerste merels, terwijl  u geniet van een kop koffie op uw terras. Heeft u een avond geen zin om zelf in de keuken te staan, dan wordt de tafel met plezier voor u gedekt in Villa Vennendal of de Herberg van Nuwenspete. Krijgt u vrienden of familie over de vloer? U hoeft zich hier geen moment te vervelen. lekker wandelen over het park of tennissen op de tennisbaan, welke op basis van een gebruiksovereenkomst (samen met de hotelgasten) tot uw beschikking staat.

Tennisbaan.png

Toegang en parkeren

Bezoekers parkeren voor het park vindt plaats op de bestaande parkeerplaats aan de Plesmanlaan welke toegankelijk is via de bestaande 1e poort aan de Plesmanlaan. Deze parkeerplaats wordt in 'groen' verpakt om het zicht op de auto's kwijt te raken. Deze auto's kunnen het terrein niet 'verder' op rijden en wandelpaden bieden bezoekers vanuit daar de mogelijkheid het park verder te verkennen; 


Bewoners van de appartementen parkeren achter het appartementen gebouw op de plek waar ook oorspronkelijk bij het landhuis geparkeerd werd. Dit gebeurt via de bestaande poort aan de Ericaweg welke oorspronkelijk als personeelstoegang werd gebuikt; 


De lange oprijlaan (oorspronkelijke hoofdontsluiting) vanaf de Plesmanlaan is niet bedoeld als toegangsweg voor auto's. Dit pad is wel te bewandelen. 

bottom of page